Företagande

Nu har jag haft ett längre uppehåll med bloggandet, närmare ett år. Det beror på att jag drivit mitt företag mera aktivt under den här perioden. Företaget har expanderat från att ha varit en enskild firma till att bli ett aktiebolag (Ab Oy). Företaget, alltså aktiebolaget grundades i Augusti 2010 (1.8.2010), med 2 500€ i aktiekapital.

Frågan som genast uppstår är vad det här företaget och jag har sysslat med under perioden?
Jo, företaget har tagit över IT-verksamheten som jag drivit i mitt gamla företag, Sebbex. Men utöver IT-verksamheten så har företaget även inriktat sig på arkiv branschen i närregionen. Vi har haft uppdrag runt om Österbotten och i huvudsak Norra-Österbotten. Genom det här har jag och en tim-anställd person haft i princip fullt upp att göra, i ett helt år. Nu får jag se tillbaka på ett mycket lyckat verksamets år. Företaget har vuxit från ett litet hemma företag till ett riktigt aktiebolag. Aktiebolaget har ju flera fördelar som att; det är en helt egen juridisk person och att man håller företagarens och företagets medel åtskilda. Strukturellt har det blivit så stora förändringar då jag äger samtliga aktier i bolaget (100st), men aktiebolaget har fört med sig nya utmaningar i form av ny form av administration. Dvs. aktiebolaget är betydligt mera tungrott än en enskild firma. Det märks i form av löneutbetalningar till företagaren (i det här fallet jag), inte sker genom privatuttag utan det skall redovisas som en riktigt löneutbetalning. Vilket medför att sociala-avgifter och liknande skall betalas och redovisas månatligen.

Hur som helst roligt och lärorikt har det varit så här långt. Vidare har man fått resa en hel del, jag har avverkat närmare 10 000km i bil under det här året i form av jobbresor.

/Sebbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *