Mitt sporadiska bloggande

Inträdesprov till juridiska fakulteten (3 år senare och provövervakare)

Igår (11.6.2014) var det exakt tre år sedan jag skrev inträdesprovet till juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet, Vasa enheten.

”Dagen till ära” så hade jag sökt om att få vara provövervakare vid inträdesprovet, vilket hölls igår vid Åbo Akademis utrymmen i Vasa. Jag hade blivit antagen som provövervakare och fick inställa mig redan 10.30 för förberedelser, själva provet på gick från kl. 12.00 till kl. 17.00. I verkligheten blev provstarten något försenad, så vi var klara först strax före kl. 18…

Som provövervakare fungerar några studenter från fakulteten, tillsammans med en ansvarig provövervakare som annars är anställd vid universitet. För besväret erhåller man lite mer än en symbolisk summa. Jag ville vara provövervakare för att få se hur det fungerar från andra hållet, då jag faktiskt hann fundera lite på hur det måste vara att vara övervakare när jag själv skrev provet.

abo-akademi-vasa-academill

Åbo Akademi i Vasa, med Academill huset i fokus – som även kallas för Peffan. I år hölls urvalsprovet till juridiska fakulteten här, vilket också var fallet då jag sökte in.

Urvalsprovet förflöt utan några större incidenter, och arbetsdagen för oss provövervakare slutade på 9 timmar.

Jag vågar med säkerhet säga att det är många som spänt väntar på att urvalsresultaten publiceras i juli! Jag minns själv hur nervös jag var när jag skrev provet i exakt samma sal för tre år sedan. Jag är annars en lugn och sansad person, jag kan väl närmast beskrivas som ”lugn som en filbunke” på utsidan i de flesta situationer. – Men på provdagen för tre år sedan – vilken inre nervositet!

Varför var jag då så nervös? Jo, för att när man söker till juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet så ändras böckerna från år till år. Vilket betyder att när man investerat nästan ett halvår till läsande av litteraturen, så vill man faktiskt lyckas i provet och komma in. För gör man inte det är man tvungen att börja om från början nästa år – ”one shot” helt enkelt 😉 Nå, det gick ju vägen för mig då! – så jag hoppas att litet av mitt yttre lugn kunde smitta av sig på gårdagens skribenter…


Jag kunde inte låta bli att ta en bild från stranden vid Åbo Akademi i Vasa, ut mot Brändö och Vasa universitets campus där. Orsaken är att Vasa förändras och växer, i en stadig takt – trots ekonomiskt svåra tider i Finland. Dessutom har Vasa förändrats en del under de tre år jag har studerat här.

vasa-universitet-campus-brando

På bilden syns Vasa universitets campus på Brändö, med ”Fabriikki” i förgrunden. Till höger syns Vasa elektriskas tillbyggnad – toppmodernt med stora glasväggar.

Under de första två åren jag studerade på juridiska fakulteten i Vasa, så var utbildningen lokaliserad ute på Brändö var vi delade utrymmen med Vasa universitet (på bilden). Sedan hösten 2013, så är utbildningen baserad i centrum av Vasa i den s.k. Ekgården ovanpå Vasabladets redaktion. Jag måste säga att de nya utrymmen är aningen trevligare än de på Brändö, eftersom de är mindre och bidrar till en mera gemytlig och personlig stämning. Utrymmena på Brändö var nog också moderna, men man försvann lite i den stora massan – vilket är lätt hänt på ett stort universitet.

Men också Brändö förändras, bl.a. så bygger Vasa elektriska ett helt nytt kontor med jättestora glasytor. Det gör mig nervös eftersom jag inte ännu fått elräkningen för de senaste fyra månaderna, och man kan ju gissa varifrån pengarna tas till detta (skryt)bygge!

Sebastian

Föregående

Flygmässa vid Jakobstad/Kokkola flygplats

Nästa

Nya spelregler vid internethandel

3 kommentarer

 1. Inträdessökande

  Hej! Vad ansåg du om provet (antar du sett det)? Visst att fakulteten verkligen testade oss i år, för jag (och många andra sökande) ansåg att det var rätt knepigt och tidskrävande. Några frågor klara, andra ytterst oklara. Trevlig midsommar!

 2. Hej och tack för din fråga!

  Jo, jag har sett provet, det finns nu mera också online*. Men ja, jag håller med dig om att provet var lite knepigare än vanligt.

  Vissa frågor kring skatterätten var av mer ”teknisk” karaktär och det var viktigt med detaljkunnande där. Jag har själv läst finansrätt i vår, och jag måste säga att flera av frågorna skulle ha varit knepiga för mig att svara på utan lagbok, vilket ni inte får ha med till inträdesprovet.

  Sen var det ju också en del straffrätt, det är ju ett område som lämnar mera utrymme för tolkningar än skatterätten. Så brukar rättsfallen i den ”riktiga” tenten i straffrätt också vara uppbyggda likadant med massor med fakta, var man skall plocka ut det som är relevant och väsentligt i fallet. Här är ju en förmåga att argumentera för sin sak på ett vettigt sätt ofta t.o.m. viktigare än det rätta svaret.

  Civilrätt, jag hade faktiskt samma bok (äldre upplaga av Malmström) som en böckerna till inträdesprovet 😉 Civilrätt är ett stort område och det är svårt att få ett bra helhetsgrepp över hela området på så kort som man har att läsa till provet. Men jag kan trösta dig med att säga att man har STOR nytta av att kunna civilrätt grundligt när man börjar utbildningen, för då har man en stabil bred grund att stå på – jag nyttjar faktiskt ännu en del av denna kunskap idag som jag fick då!
  Men frågorna lämnade också här litet tolkningsutrymme, och argumentation på ett tydligt sätt är viktigt.

  Sammantaget, så är civilrätt, straffrätt och skatterätt var för sig stora rättsområden. Att då även kunna plocka ut enskilda detaljer t.ex. enskilda beskattningsbestämmelser kan nog vara knepigt! Man skall ha både en känsla för det stora och ändå kunna de små detaljerna.

  Jag vet inte om du sökte in till Vasa eller Helsingfors, men jag hoppas och tror att vi syns i höst!
  Och du kommer garanterat att ha nytta av det du läst under utbildningens första tre år. 🙂

  Trevlig midsommar, och försök pusta ut nu när provet är över!

  Sebastian


  * http://www.helsinki.fi/oikeustiede/opiskelijaksi/valintakokeet/2014/valintakoe-2014.html

 3. Inträdessökande

  Tack för svaret! Sökte till Vasa. Stressen släpper väl så småningom när annat än juridisk litteratur kommer med i bilden, men spänningen den lever kvar! Intressant att se var poänggränserna ligger i år också, de KAN ju vara rätt höga i.om. stort antal sökande och en del ”lättare” frågor” eller så lite lägre pga. ”svårt o tidskrävande prov…”. Dock är det viktigt att minnas att Juri är en av de svåraste utbildningar att komma in på och att kraven är extra höga då studentexamen knappt heller ger några poäng… (jag är E-student…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén