Igår, i måndags besökte jag och min bror byn Molpe i Kornäs och ön Bergö.

Vi brukar årligen företa oss en resa till Molpe, detta eftersom våra morföräldrar har sitt sommarställe där. De brukar dock inte villan för närvarande, så vi lovade att titta till den.

Men före det stannade vid Strand-Mölle, den lokala restaurangen i Molpe som serverar synnerligen delikata maträtter. En stående favorit för mig och min bror är deras panerade och stekta abborrfiléer, som serveras tillsammans med potatis och hollandaisesås. En riktig lukullisk festmåltid i all sin enkelhet! Bara det är ett motiv för oss att köra de 140 km enkelväg från Jakobstad till Molpe.

molpe-villa

Morföräldrarnas sommarstuga i Molpe i sommarskrud. Här tillbringade jag många av mina barndomssomrar och lärde mig även att köra båt och fiska med nät.

Det är alltid så rofyllt att besöka Molpe, på något vis känns det också hemma trots att jag inte den senaste tiden varit där särskilt mycket. Kanske har man det i generna? Åtminstone påminner Mölles abborfiléer mycket om de filéer som min morfar förr själv brukade tillreda, från ax till limpa så att säga, från att ha fiskat abborrarna till att ha filéat dem till att stekt dem i smör! Men Mölles är nog inte riktigt lika goda 😉

molpe

Bilden är en panoramabild för att få en någorlunda heltäckande bild av miljön. Muddringen som min morbror påbörjat är dock inte helt färdigställd ännu.

Skulle vi haft mera tid över så borde vi nog ha gjort flera lokala utflykter i Molpe, men vi bestämde oss för att åka över till ön Bergö som ligger i närheten.

Besök till Bergö

bergo_farja

Ön Bergö saknar fastförbindelse med fastlandet, därför är man tvungen att begagna sig av färjeförbindelsen för att komma till ön bil ledes. (Bild från: jariala.blogspot.fi)

Bergö är ett helt eget litet samhälle som ligger ute på en fristående ö ute i skärgården, för att komma till färjeplatsen är man tvungen att köra igenom Molpe. Färjan till Bergö går relativt regelbundet, viss varians beroende på efterfrågan, men dagstid 1-2 avgångar per timme, själva överfarten räcker litet på 10 min. Här fick vi som småbarn lära oss att det är viktigt att ta av sig säkerhetsbältet under själva överfarten om något skulle inträffa under överfarten…

Färjan följer en vajer som går längs med havsbottnen, och den har faktiskt (enligt hörsägen) slitit sig ett par gånger och drivit ut till havs – men då blivit upplockad av bogserbåtar. Som tur inträffade inte något sådant under våra överfarter som tur är 😉

Bergö var faktiskt större en vad jag minns det som när jag besökte ön för närmare 10 år sedan, så det var nog alla gånger på tiden för en ny visit. Bergö befolkas om jag uppfattat saken rätt av bofasta Bergöbor men också av många sommarstugeägare som är där på sommaren, vilket också märks på den täta trafiken dit. Bergöborna sägs vara ett eget släkte, som skiljer sig från folket runt omkring i området, men det behövs säkert för att trivas på ön året runt, säkert många utmaningar.

Men Bergö är otroligt vackert faktiskt, åtminstone sommartid, med havet runt hela ön och den grönskande ön med sina pitoreska hus och stugor. Dessutom finns nästan all kommunalservice med bibliotek, brandstation och två dagligvarubutiker. Vi passade på att köpa glass på Bergö All, en av butikerna.

Tiden gick fort, och sen var det plötsligt dags att söka sig mot fastlandet för att börja färden hemåt – med många nya och förnyade intryck.

Sebastian