Det har varit ett avbrott i bloggflödet nu eftersom jag och min lillebror Benjamin, reste till Göteborg under förra veckan och var där under perioden 30.7.-4.7.2014. Orsaken till resan var att min bror skall börja studera i Göteborg nu till hösten.

Vi reste iväg från Vasa flygplats med SAS till Stockholm för mellanlandning innan vi bytte till flyget till Göteborg, en sträcka på över 1 000km men som går på ungefär 3 timmar eller 2 timmar effektiv flygtid.

saab-2000-sas-Vasa-flygplats

Vårt Saab 2000 plan från SAS, men opererades av Brathens Airways. Flygplanet bär de skandinaviska flaggorna på sidan, eftersom SAS är s.k. flag-carrier flygbolag för de tre länderna, dvs. inte Finland.

Första natten i Göteborg (senare GBG), så tillbringade vi på Gothia Towers, som nu just är Nordens största hotell och som består av tre separata ”skyskrapor” på över 24 våningar vardera. Vi bodde i det Östra-tornet (Eastern Tower), vilket var helt bra faktiskt, även om jag hade väntat mig litet bättre finish kanske.

2014-07-31 09.40.51

En ingenjör från Volvo (varifrån annars?) hade byggt en modell av hotellet i Lego, en mästerverk bestående av inte mindre än 70 000 legobitar, slå det om ni kan. Observer broarna mellan tornen, samt de i glas klädda hisschakten var Kone hissarna susar fram…

Syftet med resan var utöver semester för min del att främst hjälpa min bror med att flytta in sin nya lägenhet i Hising Backa i Göteborg. Så för det ändamålet hade vi hyrt en bil från OKQ8, vilket blev en trevlig överraskning när vi skulle hämta bilen, då det visade sig vara en Volvo V70 av årets modell också som hade gått enbart 150mil = nästan nyskick. Bilen använde vi främst för att hämta upp möbler från Ikea, men också en utflykt till Borås var min bror hade köpt en mycket speciell stol av typen Panton Chair från Rum21 – alltså en designstol till en studentlya – vad skall man säga? 😉

volvo-v70-2014-hyrbil

#Volvo V70 #2014 #hyrbil #snygg bil #nej har inte blivit familjefar #singel #kul att köra #svenska drömmen? #automat

Apropå Volvo, så gjorde vi även en avstickare till Volvo museet som är beläget i Torslanda, i närheten av GBG. Den som inte är bil och teknik intresserad, kan avstå från att se bilderna nedan…

Nästan det första som mötte oss på Volvo museet var en JET-motor tillverkad av Volvo - jag hade glömt att det finns en division inom Volvo som gör b.la. flygplansmotorer - nämligen Volvo Aero.

Nästan det första som mötte oss på Volvo museet var en JET-motor tillverkad av Volvo – jag hade glömt att det finns en division inom Volvo som gör b.la. flygplansmotorer – nämligen Volvo Aero.

2014-07-31 13.48.43

Närbild av samma JET-motor som ovan på endast en liten del av den samma. Observera den mängd teknik som ingår i motorn, här snackar vi HI-TECH på riktigt – en enda vajer som fallerar = katastrof. Men svenskarna kan verkligen det här med teknik!

Tvärsnitt av motor och växellåda tillhörande Volvo 940, dvs en förhållandevis modern bil. Observera särskilt de mängder av små kugghjul som finns i växellådan (längst till höger), det är därifrån det låter katrosh när man missar kopplingen vid en växling...

Tvärsnitt av motor och växellåda tillhörande Volvo 940, dvs en förhållandevis modern bil. Observera särskilt de mängder av små kugghjul som finns i växellådan (längst till höger), det är därifrån det låter ”katrosh” när man missar kopplingen vid en växling…

Hmm - jag tycker jag sett den här bilen någonstans... Vänta nu är det inte Volvo XC60? Jo, det här är nämligen Volvos konceptbil för den modellen.

Hmm – jag tycker jag sett den här bilen någonstans… Vänta nu är det inte Volvo XC60? Jo, det här är nämligen Volvos konceptbil för den modellen.

Undertecknad får äntligen spaka en lastbil igen - jag har ju faktiskt lastbilskörkort! I hytten till en Volvo FH16 lastbil.

Undertecknad får äntligen spaka en lastbil igen – jag har ju faktiskt lastbilskörkort! I hytten till en Volvo FH16 lastbil.

Bild på en "uppskuren" Volvo S80, för att visa vilka säkerhetsdetaljer som finns i dem. Observera särskilt de olik färgade balkarna, färgen anger deras hållfasthet, dvs om det är fråga om högfasthetsstål eller t.o.m. ultra-högfasthetsstål. Det är dessa balkar som skyddar ditt liv vid en sidokollision tillsammans med bl.a. krockkuddarna.

Bild på en ”uppskuren” Volvo S80, för att visa vilka säkerhetsdetaljer som finns i dem. Observera särskilt de olik färgade balkarna, färgen anger deras hållfasthet, dvs om det är fråga om högfasthetsstål eller t.o.m. ultra-högfasthetsstål. Det är dessa balkar som skyddar ditt liv vid en sidokollision tillsammans med bl.a. krockkuddarna.

Nog med bilder från Volvo museet, det här är ju ändå en blandning av vardags och juridikblogg. Men jag medger utan omsvep att jag är en mycket teknikintresserad jurist!

Andra natten hade vi bokat rum på Radisson Blu Riverside ute på Lindholmen, själv har jag en förkärlek till just Radisson hotell eftersom de är sådär lagom på något sätt och man vet vad man får. Dessvärre var vi aningen missnöjda med det första rummet vi fick, men jag drog mig inte för att klaga, så blev flyttade till ett annat rum istället. Det var utan något som helst trugande, de har ju som slogan ”We love to say yes!”, vilket nog stämmer – för på det nya rummet väntade ett handskrivet brev.

radisson-blu-riverside-brev

Det här kallar jag service! Rummet vi till först hade fått motsvarade inte våra förväntningar, men efter ett samtal till reception så fixade det sig – och på rummet låg detta handskrivna brev samt litet snacks och dyl. som kompensation.

2014-08-01 11.29.42

Radisson Blu Riverside, har verkligen storslagen utsikt över GBG från deras takterass – verkligen värt ett besök om du har vägarna förbi – alternativt finns ju också det s.k. ”läppstiftet” som är det röd och vit färgade tornet…

Jag och min bror gillar svenska polisserier, och i synnerhet de i filmserien Johan Falk, som utspelar sig i Göteborg. I samtliga filmer möts några av huvudpersonerna uppe på Ramberget i GBG för att bl.a. utbyta information. Vi hade bestämt oss för att dit upp måste vi nog ta oss när vi är ändå är i farten.

Sagt och gjort, här befinner vi oss uppe på Ramberget i Göteborg. Utsikten är fantastik härifrån ut över staden.

Sagt och gjort, här befinner vi oss uppe på Ramberget i Göteborg. Utsikten är fantastik härifrån ut över staden.

Svensk korv vs. finsk knackkorv

Jag och min bror lyckades med en liten fadäs i GBG när vi skulle tillreda mat en kväll i hans nya lägenhet ute på Hisingen. Fadäsen bottnade i en kulturkrock, beroende på skillnad mellan svenska och finska korvar…

Vi skulle nämligen äta ett lätt kvällsmål och köpte därför makaroner och vad vi trodde var knackkorv på den lokala ICA butiken. Så långt allt väl, och vi tillredde som brukligt både makaronerna och knackkorven genom att koka dem i varsitt vattenbad i kastrull.

Med när vi väl skulle inta vårt kulinariska stordåd, så stötte vi på patrull – för korven smakade onekligen konstigt. Jag fick i mig en hel knackkorv, medan min bror inte pallade mera än en halv – vi tyckte båda att det var någonting riktig udda med korven, och funderade om svenskkorv verkligen skiljer sig så smakmässigt från finsk korv?

Sen när jag väl började läsa på paketet så framträdde sanningen relativt snabbt, vi hade nämligen kokat grillkorv – kan det bli mycket äckligare? 😉 Det som i våra ögon såg ut precis som vanlig knackkorv var i själva verket grillkorv…

svensk-grillkorv-eller-knackkorv

Det här tog vi för vanlig knackkorv – men det var i verkligheten (svensk) grillkorv…

finsk-knackkorv-snellmans-jakobstad

Riktig finsk knackkorv, som kokas i vattenbad och bör till skillnad från sin svenska motsvarighet inte grillas.

Så det var nog bara att slänga bort den kokta grillkorven, och plötsligt blev det lätta kvällsmålet ännu lättare – bestående av enbart makaroner, äkta student mat i och för sig.
Även om mycket är lika i både Finland och Sverige, så finns det vissa områden var skillnaden för den ouppmärksamme kan vara relativt stora, åtminstone vad det bekommer korv och kanske andra matvaror också?

Sebastian