Sommar

Jag har den senaste tiden gått och nynnat på låten ”sommar och sol… och en doft av kaprifol”, för nu börjar sommaren så småningom vara för dörren. För nu börjar jag så småningom förstå att jag verkligen fått sommarlov från studierna och nu får jag åtminstone för ett tag lägga studierna åt sidan och göra något annat roligt. Nog för att jag gillar att studera och så, men ibland så behöver man en paus från det.

Hur jag då valt att tillbringa den här tiden som jag varit fri från studierna? Främst genom att ta igen sådant som jag inte haft tid eller möjlighet till under terminerna. En sak som jag saknat under den här är tiden är att hinna läsa skönlitteratur, för det är en av de saker som jag tyvärr brukar försumma när jag har mycket kurslitteratur att plöja igenom.

Men nog har jag haft tid till annat än att läsa skönlitteratur också! Däribland till att träffa goda vänner och bekanta som har återvänt till Jakobstad. För i torsdags kväll så slog jag och några andra före detta hjälpledare ihop våra påsar, och begav oss ut till Pörkenäs lägergård för att bada bastu tillsammans med några andra bekanta som var där som ledare på skriftskolan. En synnerligen trevlig kväll i goda vänners lag i en miljö som är slående vacker, för det är inte utan orsak som stället kallas för ”Hemmet vid havet”.

För innan Pörkenäs lägergård byggdes om till en lägergård, så fungerade den som ett sanatorium där man vårdade patienter med tuberkulos. Det här var alltså före antibiotikans tid och då kände man endast botemedel mot den fruktade tuberkulos, nämligen frisk luft, och vad var då inte bättre än att bygga ett sanatorium vid havet? Pörkenäs historia har dock gett en ”tacksam” grund för spökhistorier, för här lär nog ett och ha hänt under den tid som stället användes som sanatorium. Bland annat så berättas det om den ledande läkaren ”Doktor Öhman” som lär ha styrt stället med ”järnhand” och som hade tydliga rutiner för bl.a. hur och när sköterskorna skulle servera hans dagliga punsch på hans tjänsterum, samtidigt som denne (ö)kända lungläkare avnjöt sina cigarrer i den friska havsluften… Så att hitta teman för spökhistorier, som vi hjälpledare brukade skrämma varandra med var inte särdeles svårt.

20150604_232447000_iOS

En afton vid Pörkenäs lägergård. Bilden på korset är hämtat från Jeppis gruppen på Facebook och är godkänd för återpublicering. De andra bilderna är tagna av undertecknad.

20150604_210030275_iOS

Promenaden ner till stranden och havet, fotograferade från balkongen på huvudbyggnaden.

Sebastian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.