Efter att jobbat hela juni månad så är jag nu ledig hela juli, för att sen återgå till jobbet ett tag i augusti. Frågan är då bara vad man ska sysselsätta sig med under ledigheten? För jag är en person som har svårt att vara helt sysslolös, faktiskt. Eller uttryckt med ett praktiskt exempel: åker jag på en resa till något varmt land så lär man inte hitta mig på stranden för att lapa sol (inte i någon stor omfattning åtminstone), utan jag strövar nog runt i staden för att se så mycket som möjligt.

Många av mina intressen är sådana att det med fördel inte behöver utövas under sommaren, utan snarare under de årstider då det är litet kallare och inte lika fint väder ute. Så därför valde jag att i sommar göra om en sak som jag och min bror gjorde för närmare 8-9 år sedan, då vi just hade skaffat vår första båt. Vad gjorde vi då? Jo, vi skaffade oss ett sjökort och så begav oss helt sonika ut i skärgården för att upptäcka nya miljöer och intressanta gästhamnar.

20150609_112936599_iOS

Efter att laserskrivaren hemma börjat smutsa ner utskrifterna med extra färg så fick jag lägga en del energi på att fixa det. Orsaken var en läckande tonerkasett, varpå hela skrivaren måste rengöras manuellt med tryckluft på burk. Vilket petgöra! Så efter det var det onekligen skönt att kunna ge sig ut på sjön.

Sagt och gjort, så skaffade vi i år igen ett nytt och uppdaterat sjökort över vattnen här i Jakobstadsregionen, ”7 broars sjökort”. Sjökortet ges ut av Skärgårdsrådet och täcker området mellan Jakobstad och Karleby, innefattande både den inre och yttre skärgården i Larsmo. Om du undrar var man kan köpa det så hittar man det åtminstone vid Bokhandeln i Jakobstad, där den senaste versionen finns till buds (sjökortet uppdateras med ett intervall om ca 3 år).

20150713_114942858_iOS

Planering av kommande båttur med hjälp av våra rykande färska sjökort. Bättre att planera litet extra än att råka ut för en otrevlig överraskning. Tur att min bror studerar till ingenjör, så vi hade en s.k. skalstock, d.v.s linjal med olika skalor, enkelt till hands.

20150712_130424372_iOS

Undertecknad uppe i tornet på Köpmanholmen i Larsmo, som illustrerar landhöjning. Ca 20-25 meter över havet.

Vår första tur gick sedan mot Köpmanholmen, som är en holme / ö som ligger i yttre skärgården. Köpmanholmen används av Larsmo kommun som ett allmänt rekreationsområde, dit man endast kan ta sig med båt. (Det finns dock möjlighet till att både låna en roddbåt och att åka båttaxi.) Men vi tog alltså vår egen båt ut dit. På Köpmanholmen finns det sedan en trevlig restaurang jämte café som serverar goda söta och salta saker i en otroligt fin miljö. Väl där tog vi tillfället i akt och bekantade oss med deras permanenta utställning av landhöjningen, TerraMare, som visar hur mycket jordskorpan och land har rest sig över havet och vattnet sedan istiden, då den blev nertryckt. Landhöjningen fortgår faktiskt ännu här i regionen med en hastighet på ca 1 cm per år. Intressant!

Vår andra båttur, en vecka senare, gick till Hästöskatan som är en del av Hästön, som i sin tur utgör en del av Kronoby. Hästöskatan ligger inomskärs så för att komma dit från vår villa som ligger utomskärs, så är man tvungen att passera någon av de fyra båtslussarna som förbinder inre och yttre skärgården med varandra. Detta för att det råder en viss vatten höjdskillnad mellan yttre och inre skärgården på ca 50 cm, samt dessutom så har inre skärgården ett mera ”sött”vatten (läs: bräckt) medan yttre skärgården har i huvudsak saltvatten.

20150714_131343002_iOS

Vi närmar oss slussen med båten.

20150714_131412686_iOS

Den här gången hade vi tur, för nu var slussen tom. Annars är man tvungen att vänta ett ögonblick innan man själv kan köra in.

20150714_131655213_iOS

Slussporten öppnas efter att vi slussats ner ca 50 cm för att komma ut i den yttre skärgården. Trots att jag passerat den här slussen närmare 100 gånger, så tycker jag fortfarande att det är fascinerande.

På Hästöskatan finns både ett trevligt café och en restaurang, varav den senare är relativt nyöppnad. Den här gången valde vi att besöka caféet som serverade oss en underbart god äppelpaj ackompanjerat med en vaniljglass boll. Mums för det!

20150714_120147045_iOS

Hästöskatan Café är ett charmigt ställe i skärgården att besöka. Hit kan man komma med både bil och båt. Den finlandssvenska vimpeln vajar vackert i vinden…

20150714_114325422_iOS

En supergod äppelpaj med vaniljglass, var verkligen vad som behövdes efter en dryga 1,5 timmar på sjön.

Utöver båtturer så har det blivit en del läsande av skönlitteratur. Just nu har två böcker parallellt på gång. Den ena är en deckare av Thomas Erikson med titeln ”Bländverk”, som jag nästan har hunnit läsa ut på två dagar. För den har onekligen en intressant vinkling på brott och brottsutredning, där den ena huvudpersonen ”Alex King” är utbildad beteendevetare och assisterar polisen, vid sidan av sitt ordinarie arbete som ledarskapscoach, genom sina kunskaper i just människors beteende. Rekommenderas varmt, och särskilt för de som inte gillar deckare av stilen ”hinkvis med blod, och ännu en hink blod ovanpå det” för att citera Leif GW Persson när han bedömde det svenska deckarutbudet. För den här koncentrerar sig mera på mänskliga relationer, interaktioner och psykologin kring ett spännande kriminaldrama…
Den andra boken jag har på gång är ”Moment 22” (från engelskans ”Catch-22”) av Joseph Heller, men gällande den är jag ännu inte riktigt färdig att lämna ett omdöme om.

Den här veckan kickar ju också Jakobs dagar igång här i Jakobstad. Få se vad de har för intressant program att erbjuda i år?

Sebastian