Hösten innebär ofta en tid av förändringar, så också för mig och andra inom familjen. För egen del så har det inte blivit några större förändringar, jag fortsätter med mina studier i Vasa men nu också med studier på Hanken.

Men också för andra i familjen har hösten inneburit förändringar, min lillasyster har flyttat till Umeå och där inlett sina studier till sjuksköterska vid Umeå universitet. Hon har länge vetat att hon vill flytta till Sverige och då just Umeå, så hon ställde sig därför på min inrådan tidigt i bostadskön i Umeå. En sak som visade vara förnuftigt (host, host, skryter storebror här…), för genom det fick hon nu relativt enkelt ordnat en bostad i Umeå nära universitet i korridorboende. För om det är något som jag lärt mig av att studera i Sverige så är det att bostadssituationen i de flesta studiestäder i Sverige är minst sagt är kärv.

Förra helgen så begav vi så oss över till Umeå med färjan Wasa Express från Vasa för att hjälpa Lotta med flytten till Sverige. Utöver att flytta det fysiska bohaget, så är det mycket praktiskt som ska ombesörjas, däribland att folkbokföra sig i Sverige, skaffa mobilnummer och bankkonto med mera. För det här har hade vi reserverat två dagar i Umeå, vilket nästan visade sig vara i underkant – men ändå tillräckligt för att ordna det nödvändigaste.

20150823_172959215_iOS

Färjeöverfarten till Umeå tar ungefär 5 timmar. Även om tiden kan bli lite lång ombord på båten, så är utsikten däremot vacker.

Umeå är enligt mig en mycket fin och gemytlig stad, även om Umeå till befolkningsstorleken är en större stad än Vasa. Umeås invånartal är 79 000 och Vasas är i jämförelse 67 000. Jag skulle säga att det beror på att man i Umeå centrum har minimerat biltrafiken emedan man i Vasa har dragit flera större vägar tvärsigenom centrum (däribland riksväg 8 och anslutningen till motorvägen söderut), vilket bidrar till att Vasa känns lite ”ruffigare” än Umeå.

umea-skyline

Vi tillbringade två nätter på hotell, Scandic Plaza Umeå. Hotellet ligger mitt i centrum av Umeå. Utsikten från hotellet kan man inte klaga över. Till höger skymtar Umeå älv som rinner längs med staden. Rakt fram ligger hotellet U & Me – vars svarta och vita fasad anspelar på Umeå som ”björkarnas stad”. Snärtigt!

20150824_120355729_iOS

Ett promenadstråk i Umeå centrum, här kan inte många bilar skymtas. Istället är det cykel och apostlahästarna som gäller. Både miljövänligt och gemytligt, tycker jag.

20150824_162255663_iOS

Umeå älv och bron som leder över den. Västerbotten har ganska många drag som är gemensamma med Österbotten, men också vissa särpräglande skillnader.

20150824_122023825_iOS

En viktig påminnelse i parkeringshuset ”Parketten” i Umeå City!

20150825_091317026_iOS

Skärgårdsbordet ombord var adekvat – men innehöll inget överanskade heller.

Återresan till Vasa skedde också med Wasa Express. Den här gången med morgonturen från Umeå till Vasa, varför vi också fick möjlighet till att testa på deras skärgårdsbord. Ombord på båten finns också en liten butik, men prisnivån ombord är ungefär den samma som i land. Vilket beror på att de inte har rätt att sälja ”tax-free” som på överfarterna mellan Sverige och Finland. Som lite kuriosa ska det nämnas att det här var den egentliga orsaken till att färjetrafiken över kvarken i tiderna lades ner, tax-free shoppingen utgjorde en så pass stor inkomstkälla för rederierna framtill att både Finland och Sverige blev EU-medlemmar i mitten av 1990-talet och det ej längre var möjligt att erbjuda tax-free (undantaget då de båtar som lägger till vid Åland). Men nu är det nya tider och trafiken verkar igen att ha blivit lönsam, för dels är det många som i studie- och arbetssyfte reser mellan Vasa och Umeå, men om jag får gissa så tror jag att rederiet lever ganska gott på godstrafiken…

20150821_105728679_iOS

Nu är Ebba utrustad med tratt och får också erforderlig behandling för sin sjuka tass.

Hemma i Finland väntade dock en mindre rolig överraskning. För familjens hund, labradoren Ebba, hade ådragit sig problem med ena framtassen. Symtomen var att hon inte just alls ville stöda på höger framtass, och att problemet hade uppkommit relativt plötsligt. Därav blev det ett skyndsamt besök till veterinären som konstaterade att Ebba hade fått en bakteriell- och svampinfektion i tassen som är mycket smärtsam. Nå, behandlingen i sig är relativt enkel men ganska så tidsdryg: den består av att man varje dag i 30 dagars tid ska schamponera tassarna med ett special schampoo som tar död på både infektion och svamp. Yttermera så behöver hon bära skyddstratt under den här perioden så att hon inte kommer åt att slicka tassen. Stackars hund! Men vissa krämpor får man väl tyvärr räkna med en stigande ålder hos familjens mysgumma.

Sebastian