I början av höstterminen så ordnas det här i Vasa många evenemang för studeranden och särskilt då nya studeranden. Och i höst får väl t.o.m. jag räknas som en semi nybliven student, då jag börjat ta kurser på Hanken…

I lördagskväll så spelade det rikssvenska bandet ”Norlie & KKV” vid Fontana. Arrangören bakom det eventet var ”Svenska talande klubben” som är del av YLE X3M och visst märktes det också i publiken, som bestod av över 500 personer, att det var främst finlandssvenskar som hade hittat di… En mycket trevlig kväll var det också. Många bekanta ansikten skymtades i folkvimlet (vilket ju inte är så konstigt i den berömda finlandssvenska ”ankdammen”). Men utöver det fick jag också äntligen höra låten ”Där jag hänger min hatt” live, tidigare har jag hört Norlie & KKV på Allsång på Skansen i somras men då fick jag bara höra ”Ingen annan rör mig som du”, men här fick man lyssna till nästan hela deras repertoar.

Igår, söndags, så bjöd den relativt nya föreningen Vasa Entrepreneurship Society ”VES”  in universitetsstuderanden på brunch vid Cella Nova. Jag hade tidigare nog hört talas om föreningen, men det var först nu som jag och en kompis bestämde oss för att ta reda på mer om deras verksamhet. Att den exkursionen också inkluderade en rejält tilltagen brunch och intressanta personer att mingla med gjorde ju inte saken sämre…

cella-nova-ves

Många studentföreningar har sina egna slagord där min egen studentförening Justus lyder ”No Justice. Just us!”. Hankens studentförening har igen ”Rika barn leka bäst”, en paroll som naturligtvis är baserad på devisen ”Lika barn leka bäst” och travesterar på den samma.

Jag tittade på statsminister Juha Sipiläs TV-sända tal i förra veckan då han talade till det finska folket om det verkligt knepiga ekonomiska läge som Finland befinner sig i. Åtminstone fick man nog allvaret på klart när han nämnde att den finska staten i nuläget skuldsätter sig i en takt av 1 miljon euro per timme, dygnet runt – pengar som någon gång ska betalas tillbaka likväl att ränta ska erläggas på de lånade pengarna fram till betalning.

Därför tror jag att det är allt viktigare att precis som VES gör, aktivt jobba för att skapa flera entreprenörer / företagare och där särskilt bland studenter, för det är endast genom företagande som nya jobb skapas. Nya jobb som medför mer skatteintäkter, skatteintäkter som i sin tur kan finansiera välfärdssektorn. För samhället har ju investerat (stora) pengar i att utbilda studenterna och det vore därför verkligt bra om den kunskap de fått kunde komma samhället till gagn också genom entreprenörskap. Alla behöver naturligtvis inte bli företagare, men de skulle gärna få vara något flera än ca 1 % av dem som får examen från universitet. En rolig grej med VES är att de också blandar ihop studenter från olika inriktningar: ekonomi, teknik, humaniora, juridik och andra ämnen som lärs ut i Vasa, likaså också inhemska som utländska studenter – för det är nog genom mångfald nya innovationer skapas.

I början av förra veckan så ordnade Studentmissionen också sin officiella intro-kväll för både nya och gamla medlemmar i form av en ”Burger Night”, där vi från föreningens sida bjöd på gratis hamburgare till alla hugade studenter som var nyfikna på verksamheten. Man behöver heller inte vara någon beteendevetare för att förutspå att ett sådant erbjudande skulle dra folk, vi räknade att besökarantalet uppgick till ett 70-tal studenter som hungrade efter såväl hamburgare som andlig mat… En lyckad kväll helt enkelt, med en hel del nya ansikten.

20150907_155608350_iOS

Inget foto från Burger Night, men istället ett från Studentmissionens station på gulisintagningen för de nya klasslärarstudenterna vid Åbo Akademi. Här ska gulisarna (och de blivande lärarna) med hjälp av fötterna flytta ett glas vatten i kedja mellan varandra.

Så brist på program har jag definitivt inte haft, för också veckorna före har varit relativt fyllda med diverse saker. Däribland villaavslutning på sommarstugan i Larsmo med tillhörande fyrverkeripjäser. Sen så blev jag också vald av Studentkåren vid Helsingfors universitet till supplerande medlem i Rättsskyddsnämnden vid universitet, vilket innebär en del möten i Helsingfors.

20150829_195608458_iOS

Det är knepigt att fotografera fyrverkeripjäser…

20150827_181317173_iOS

Jag övernattade på hotellet Seurahuone i H:fors eftersom nämndens möten börjar tidigt på morgonen och det inte finns något tåg som skulle ta mig dit i tid, varför jag var tvungen att resa kvällen före. Hotellets frukost förtjänar en eloge även om jag inte blev helt övertygad av deras låneparaply som var ett rosa ”Ikea Family” som receptionisten stack i handen på mig den regniga morgonen .

20150827_181151234_iOS

Smakfullt inredda rum med en gemytlig belysning, heltäckningsmatta och i övrigt möblerade på ett propert vis. Hotell Seurahuone ett mycket anrikt hotell och har fungerat som en knutpunkt (Seurahuone -> Sällskapsrummet) i staden sedan det grundades år 1833.

20150828_051040951_iOS

En lustig grej – notera stavningen av mitt efternamn på kvittot från hotellet… Jag brukar ganska ofta försöka få service på svenska här i Finland med blandat resultat som följd – och visst, jag förstår att ett skandinaviskt efternamn som ”Åstrand” kan vålla viss huvudbry.

Till nämndens uppgifter hör bl.a. att pröva frågor där någon är missnöjd med betygsättningen av sina studieprestationer vid universitet. Dessa sträcker sig i sin tur över hela skalan: allt från poängsättningen av enskilda kurselement till betygsättning doktorsavhandlingar på hundratals sidor. En uppgift som kanske inte låter alltför spännande, men som jag ändå finner intressant och stimulerande eftersom jag har ett ganska så starkt patos för rättssäkerhetsfrågor.

Sebastian