Nu börjar det på allvar märkas av att hösten är på igång, trädens löv har ändrat kulör och blivit allt brunare. Samtidigt som många finner denna årstid som ganska trist, så finner jag den själv som ganska stimulerande. Varför? Sannolikt för att hösten ofta innebär början på något nytt och nu när vi på riktigt börjar vara en bit in på hösten så betyder det också att man borde ha kommit en bit på vägen med de saker som har planerat inför hösten eller åtminstone vidtagit nödvändiga anstalter för att komma ingång med dem.

vasa-hovratt-framsida

Vasa hovrätt – en mycket vördnadsbjudande byggnad som reser sig vid stranden i Vasa och kommer särskilt till sin rätta på hösten.

hovratts-parken-vasa

Trappan bakom hovrätten som leder ner till stranden och strandpromenaden – ett vackert höstlandskap.

Just nu är det relativt mycket självstudier för mig vid juridiska – i praktiken att jag läser och skriver i syfte att komma framåt på min avhandling. Detta varvas samtidigt med studier på Hanken, där jag både tar grundstudier och lite fördjupade kurser.

Men hösten innehåller naturligtvis också annat än studier, innefattande umgänge med vänner och att vara aktiv inom föreningslivet. Samtidigt har jag också kommit på mig att reflektera allt mera över vad jag ska göra sen när jag blir färdig från juridiska, just nu är det bara enskilda studieprestationer kvar innan jag kan lämna in min ansökan om att få ut examen, men med det sagt så återstår också den enskilt största studieprestationen – avhandlingen. När den sen är klar och godkänd, ja, då återstår inte mycket.

I viss mån kanske det är lite skrämmande känsla, för det ligger i människans natur att vara om inte rädd för förändringar, så åtminstone vara lite reserverad gentemot förändringar. Vill man anlägga en filosofisk synvinkel och varför också inte psykologisk, så skulle det vara intressant att fundera på varför människan reagerar på detta sätt mot förändringar – för någon bakgrund till det bör ju finnas. Istället väljer jag den lite bekvämare och enklare linjen, och nöjer mig således med att konstatera att det är något av ett faktum.

Var i ligger då rent konkret mina funderingar för framtiden? I och med att jag blir klar från juridiska, jag börjar se slutet på det, så ställs onekligen den intressanta frågan: vad gör jag här näst? Fortsätter jag att studera, t.ex. på Hanken eller något annat ämnet någon annanstans eller borde man börja på allvar söka sig ut mot arbetslivet? Här i ligger då mitt velande.

labradoren-ebba

Labradoren Ebba njuter i det höga gräset vid sommarstugan och tar samtidigt vara på den sköna hösten.

För även om jag tror att det är bra att göra väl genomtänkta beslut, så beundrar jag de människor som kan fatta beslut och sedan följa dem fullt ut. Personligen är jag inte riktigt av den sorten, utan jag drar mig i det längsta att låsa mig vid ett alternativ.

Men ännu återstår lite tid och gott så – för det betyder tid att njuta av hösten 🙂

Sebastian