På fredag kväll (2.10) så besökte jag Ritz här i Vasa för att titta på litet teater. Pjäsen som jag såg var ”Valet och kvalet” av den finlandssvenska teatern Viirus som är baserad i Helsingfors, men som hade kommit till Vasa för ett gästspel här.

Före jag gick på teatern hade jag dock fått anstränga mitt huvud en del för att läsa och öva inför en tentamen i ekonomisk matematik på Hanken. För det är onekligen ett tag sedan jag deriverade och integrerade funktioner sist. Det var troligen senast i gymnasiet, för en sådär 5 år sedan (+ en tid på Handels i Stockholm, förstås) – så det tog onekligen ett tag att få fram de rostiga kunskaperna igen… Därför var det riktigt skönt att få belöna sig med att gå på teater kvällen före tenten. Ja, du läste rätt! Här på Hanken har de något så okonventionellt som lördagstentamina. I min enkla mening borde det nästan vara kriminaliserat i lag att ha allmänna tentomgångar på lördagar. Men man får väl ta seden dit man kommer som det heter…

Åter till pjäsen. På scenen fick träffa på en stor skala av Finlands nu kanske mest kända politiker. Däribland Timo Soini (utrikesminister, Sf), Alexander Stubb (finansminister, Sml), Li Andersson (riksdagsledamot, Vf), Paavo Väyrynen (yrkespolitikern, C) och Päivi Räsänen (f.d. partiledare, Kd).

Jag och säkert många andra läsare av HBL hade fått både försmak och mersmak efter att ha följt mini TV-serien ”Gusis val” som sändes på webben nu under våren före valet. Den här pjäsen gick i ungefär samma tappning, finsk och finlandssvensk politisk satir när den är som bäst, vilket inte är så konstigt då ”Gusis val” var förlagan till pjäsen.
Tidigare avsnitt av Gusis val hittar du här, avsnitt 2 med Alexander Stubb och där programledaren Gusi bland annat får tips av vår dåvarande statsminister för hur han ska komma till rätta med sina stela ljumskar då paryogan med frun ”Maggan” inte hade gett önskad effekt. Samt avsnitt 4 där vi får träffa programledarens gamla studiekompis från tiden på Hanken, Björn Wahlroos, som landat med sin helikopter på Mannerheimvägen utan för redaktionen (med påföljden att spårvagnstrafiken i halva staden står stilla), och som oroas över att det varje dag ”föds flera spädbarn som alla är arbetslösa”. Rekommenderas!

20151002_162125123_iOS

Timo Soini överrakas på sin skogspromenad i Esbos lugna björkskogar av att Helsingfors stad plötsligt har annekterat hela Esbo kommun, samt alla andra kommuner mellan Kotka och Hangö för att bilda metropolen Stoooor-Helsingfors! (Förutom Vanda, för den kommunen ville ingen ha…)

20151002_173723189_iOS

Li Andersson i TV-soffan @ debattprogrammet Yle Obs med programledaren Heidi Finnillä, som ställer knivskarpa frågor vilka Li besvarar med långa haranger till svar. Genomgående för hela teatern var de återkommande och träffande gestaltningarna av de olika politikerna.

20151002_175952320_iOS

Den finlandssvenska finanspampen Björn Wahlroos har bjudit in den politiska gräddan på en grekisk afton till sin herrgård i Åminne. Här ser vi den alltid leende Alexander Stubb som tar selfies med den alltid så pragmatiska evighetspolitikern Paavo Väyrynen.

20151002_180940573_iOS

För engångsskull fick inte SFP vara med, ett parti som annars alltid får vara med (bland annat i regeringen). Men partiordförande C. Haglund kunde i tåla att de nu lämnats utanför, och valde därför att till varje pris försöka nästla sig in i pjäsen med motiveringen ”bara för att SFP alltid ska vara med även om de inte spelar någon -roll-”. Här ser vi så Calle på scenen mot en bakgrund bestående av riksdagshusets kolonner.

Sammantaget så var det en riktigt sevärd pjäs och jag skrattade gott och igenkännande med hela den övriga publiken. Trevligt nog sprang jag även på ett par gamla kursare från juridiska som också hade hittat hit, och det var riktigt intressant att få diskutera pjäsen litet efteråt innan det var läggdags inför tenten.

Sebastian