Vädret där ute blir allt kallare och det börjar bli dags att byta jackan till en tjockare modell nu. Samtidigt som vädret har förändrats så har jag mycket på gång inom olika områden, för även om mycket kretsar kring studier så finns också en del annat kul som tar tid i anspråk.

20151103_140046534_iOS

Fastän det är höst, så lever Vasa ibland upp till sitt namn som Finlands soligaste stad. (En tidig eftermiddag, bild av mitt hyreshus.)

Det går många bra serier på TV just nu. Själv följer jag den svensk-danska kriminalserien Bron, humorserien Solsidan och kriminalprogrammet Veckans brott. Utöver de här så tittade jag också på den nya svenska polisserien Modus som sänds på TV4, serien består av 8 avsnitt varav det sista sändes i förra veckan. Seriens namn, Modus, är latin och betyder ungefär ”metod”, och används vanligen i begreppet ”Modus operandi” som i sin tur är vanligt inom juridik där det avser tillvägagångssättet av en brottslig handling.

Jag kan rekommendera serien Modus, för den är både spännande och fängslande. Handlingen gäller religiös extremism, denna gång i en kristen tappning, vilket nog är ganska ovanligt, men som riktar sig mot homosexuella. Den utspelar sig i huvudsak i Stockholm, men också i Uppsala – båda är bekanta ställen för mig. För när jag var en liten pojke så lekte jag bland annat i de vackra parkerna i Uppsala som ses i serien, då min pappa var gästforskare i Uppsala under ett halvår.

20151112_121410000_iOS

Bilden är hämtad från vinjetten till Modus och föreställer statyn av ängeln Gabriel som finns ovanpå taket till Uppsala domkyrka.

Inom Studentmissionen har vi ett sådant system att för varje vanlig måndagssamling, så fungerar en person ur styrelsen som kvällens värd. Igår kväll hade vi bjudit in en diakon som talare, och det var också min tur att fungera som värd under denna hösttermin.

Före vi körde igång samlingen så testade jag på ett litet nytt sätt att aktivera publiken på. Metoden jag använde mig av var ett simpelt och litet quiz, eller frågesport som det heter på svenska. Frågorna som jag ställde var följande:

1. Vad är det för skillnad på en diakon och en diakonissa?
2. Vad har ordet diakon för ursprung – d.v.s. från vilket språk kommer det? Samt, vad betyder det?
3. Vilken färg har diakonens/diakonissans ”ämbetsskjorta” som de bär vid mera officiella tillställningar?

Kunde du svara på frågorna? De rätta svaren hittar du lägst ner i detta inlägg 😉

***

Jag brukar försöka hinna med att läsa några dagstidningar, men på senare tid har det blivit lite dåligt med den vanan. Men när jag bläddrade igenom HBL:s e-tidning så kunde jag inte låta bli att notera att de till svenska dagens ära (6 november) hade släppt en ny version av sången ”Duck Räpp”. Sången travesterar alltså på den Ankdamm som man antar att finlandssvenskarna i Finland lever i. Tidigare har den mera anspelat på klassiska attribut för finlandssvenskar, såsom att de (vi) alla skulle vara rika (genom ärvda pengar), välutbildade ( tack vare kvotplatser på universitet) och att alla känner alla (därav Ankdamm).

20151107_111926000_iOS

Duck Räpp 2.0 – som beskriver tillvaron för finlandssvenskar år 2015. Original versionen börjar väl ha några år på nacken…

Originalet kan du lyssna till här på Youtube.

Sebastian


Facit: 
1. På den fråga kom det många gissningar. Den vanligaste gissningen var att en diakon är en man, medan en diakonissa är en kvinna, d.v.s. att det skulle vara könet som skiljer dem åt. Men det rätta svaret är faktiskt utbildningen. För en diakon är till grundutbildningen socionom emedan en diakonissa är sjuksköterska till utbildningen. D.v.s. de har olika utbildning men de fullgör ändå samma uppdrag.
2. Ordet kommer från grekiskans ”diaconos”. Översatt till svenska betyder det ”tjänare”. Vilket också bra beskriver diakonernas arbete inom församlingen.
3. Färgen på deras skjorta är grön. Om du någon besöker kyrkan och ser en person med grön skjorta och