Mitt sporadiska bloggande

Äntligen en finsk kriminalserie!

Jag hör till den ganska stora skara människor som gillar att läsa och se på olika deckare. Mer specifikt så är jag svag för den genre som kallas för Scandinavian Noir / Nordic Noir och som är deckare som utspelar sig, inte helt otippat, i Skandinavien/Norden. Kända sådana TV-serier är ju Wallander, Beck, Bron, Johan Falk och så vidare. På boksidan finns det sannolikt ännu mera att välja och vraka bland, och för att namedroppa några kända författare vars böcker jag själv läser: Leif GW Persson, Jens Lapidus och Lars Keppler.

Det som emellertid lyst med sin frånvaro är TV-serier från just Finland, för de andra nordiska länderna har varit välrepresenterade i den här genren. Visst den finska serien ”Vares” har funnits, men av någon anledning har den inte tilltalat mig riktigt.
Men under jullovet så snubblade jag faktiskt över en nyproduktion från Finland, som går under namnet ”Koukussa” vilket fritt översatt på svenska betyder ”På kroken”. Serien sändes på YLE, men den är fortfarande möjlig att se online i 11 dagar på Yle Areena.

yle4

Vinjetten/introt till serien Koukussa: bilden föreställer den spårgård som man alltid passerar strax före tåget rullar upp vid Helsingfors centraljärnvägsstation.

Den här finska serien handlar om Helsingfors polisens enhet för narkotikabrott. För den som följt med i medierna under de två senaste åren så har knappast kunnat undgå att denna enhet, milt uttryckt, har varit i blåsväder. För det uppdagades nämligen att en av cheferna vid den aktuella enheten, eventuellt, har gjort sig skyldig till att smuggla in narkotika till Finland, och en mängd andra brott ”längs med vägen”. För den som är intresserad av det temat och vill läsa mera, så kan jag rekommendera Hufvudstadsbladets sammanställning av hela affären.

Således ligger det väl i tidens anda att man gör ett kriminaldrama som i viss mån relaterar till händelser som ägt rum i verkligheten. Men det som särskilt tilltalar mig med den här serien är att den är ganska så välgjord, och inte minst att den utspelar sig just i Finland.

yle6

Vyerna av Helsingfors centrum tycker jag är extra vackra: här ser man Forumhuset bredvid glaspalatset i Helsingfors absoluta centrum – här har jag promenerat många gånger.

I handlingens centrum står som vanligt en polis, Oskari, som är tvungen att föra ett tvåfrontskrig: dels på det professionella planet med gangstrar som blir allt svårare att stävja med konventionella och lagenliga metoder. Samt dels också problem på det privata planet, då han är ensamstående med en son efter att sonens mamma brutit all kontakt. Han har emellertid funnit en ny kärlek, en yngre klasslärare som han flyttar ihop med. Det skulle ju råda någon form av hanterbar balans om det privata livet och det professionella livet skulle hållas strikt åtskilda. Men så går det inte, och det är också här seriens spänning ligger.

yle2

Brottsutredare Oskari berättar för sin nya kärlek, Juulia, om sitt förflutna och det framkommer saker som minst sagt förvånar.

yle8

Oskaris son, Niko, promenerar tillsammans med sin mamma Krista, längs med Alexandersgatan (?) i H:fors som är vackert juldekorerad.

Mitt betyg för serien blir 4 av 5, med andra ord definitivt sevärd 🙂

Har du förslag på andra bra finska serier, tipsa mig gärna!

Sebastian


P.S.1 (för dig som gillar juridiska spetsfundigheter…)
I serien ser man bland annat utdrag ur polisens interna misstankes- och utredningsregister, ett register som förövrigt inte är offentligt. Jag kunde dock inte undgå att notera att det smugit sig med ett par juridiska felaktigheter i det fiktiva registret, för där stod bland annat följande att läsa:

”Henkilö on tuomittu tuomioistuimen päätöksen 5 § mukaisesti 14 vuorokauden määräaikaiseen vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä. Tuomio on saatettu voimaan 30/2/2012 ja se on saatettu päätökseen. Henkilölle on myös määrätty 35 päiväsakkoa jotka hän on todistetusti maksanut uhrille.”

Ser du vad som är fel?
– det finns åtminstone ett klart fel i texten, möjligen två fel. För det första, om man döms till dagsböter så betalas dessa alltid till staten, inte till offret. Offret kan dock få skadestånd av förövaren, men det betalas inte i form av böter utan som just skadestånd.
Visserligen, om vi backar ett par hundra år tiden, så betalades en viss andel av böterna direkt till offret, och en del till kronan (staten) och en del till kyrkan – men det var länge sedan, och den villfarelsen lever tydligen kvar idag.
Det andra, eventuella felet, är att minimistraffet för grov misshandel enligt strafflagen 21:6 de facto är 1 års fängelse. Enligt texten har gärningsmannen avtjänat ett tidsbundet straff på enbart 14 dagar, vilket är ovanligt eftersom ovillkorliga fängelsestraff i regel endast döms ut om de är 2 år eller längre, annars är de i regel villkorliga.
Men ingen regel utan undantag, för man kan man under vissa omständigheter få ett kortare straff än det i lagen förskrivna, t.ex. på grund av ringa ålder eller att man inte var helt tillräknelig när man begick brottet – men det är alltså undantag.
Nu ska man väl inte haka upp sig på enskilda detaljer när man tittar på TV-program, men jag verkar tydligen vara ganska yrkesskadad av att ha läst juridik. 😉

P.S.2
Visste du att den mycket välgjorda vinjetten till serien är gjord av en finlandssvensk regissör, Jäppi Savolainen? Han har faktiskt under denna vecka hand om det finlandssvenska Instagram kontot ”thisissvenskfinland”. Vad man får se av uppdateringarna där, så medverkar han vid inspelningarna av den nya säsongen av läkarserien Syke – en annan av mina finska favoriter. Den nya säsongen torde förövrigt ha premiär i slutet av mars.

Föregående

This is what I’m made of

Nästa

Att börja jobba

2 kommentarer

 1. Jesper

  Hejsan Sebastian,
  Nu väckte du allt en svensk kollegas nyfikenhet! 🙂
  Inte skulle du kunna översätta det finska textstycket till svenska? (Google Translate gav en lite … obestämbar … översättning)

  För juriststudent som man är, så skulle det vara rackarns intressant att få reda på hela sammanhanget – för tydligen är även jag yrkesskadad…

  Någon finsk serie har jag inte att tipsa om, tyvärr! Men har du kollat in den svenska nyproduktionen Gåsmamman? Om inte, gör det!

 2. Javisst kan jag göra det 🙂

  Fritt översatt:
  ”Enligt domstolens beslut är personen dömd för grov misshandel till ett 14 dagar långt tidbestämt fängelsestraff, på basis av 5 §. Domen har verkställts den 30 februari 2012* och domen har avtjänats. Han ålades även 35 dagsböter, vilka han bevisligen betalat till offret.”
  [*vänta nu, februari har ju 28-29 dagar…]

  Tack för tipset, ska kolla in den serien 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén