Min ursprungliga tanke var att återgå till att studera på heltid efter jullovet, men på den punkten blev det förändringar. För i mitten av januari fick jag ett meddelande om att jag fått jobb på finska Migrationsverket här i Vasa. Jag hade visserligen varit på en intervju för jobbet strax före julafton, men jag hade nog inte väntat mig att jag skulle höra till den skara som blev valda.

Ett trevligt besked, men det medförde också en del huvudbry för mig. Skulle jag tacka ja eller inte till jobbet? Hur går det med studierna om jag börjar jobba på heltid? Är jag beredd att börja jobba med de aktuella arbetsuppgifterna, nu när det är ”skarpt läge”?

Efter grannlaga funderade så bestämde jag mig för att tacka ja till jobbet. Jag kände att det är en unik chans att få testa på och vara med och starta upp något helt nytt. För enheten där jag jobbar är helt ny, den öppnades den 1 februari. Vad ska den här enheten göra då? I huvudsak går vårt arbete ut på att handlägga asylansökningar. Som bekant så kom det rekordmånga asylsökanden till Finland (och resten av Europa) under senare delen av 2015. Nu behövs det helt enkelt mera personal för att handlägga alla ansökningar under en period.

Just nu så är jag tillsammans med mina kollegor inne i en fas av introduktion och utbildning till arbetet. Mitt arbete kommer i praktiken att gå ut på att intervjua asylsökanden och därefter göra en bedömning av huruvida det föreligger skäl för beviljande av asyl alternativt någon annan skyddsform i Finland, eller inte. Jag tror att det i praktiken kommer vara ett krävande arbete, men samtidigt intressant att få träffa många olika människor med de mest blandade bakgrunder. Men det mesta är fortfarande i sin linda, för enheten är ny liksom även en stor del av personalen, och vi får ta det hela pö om pö.

Utöver att jobba så finns det en del annat kul att göra på dagarna. Däribland så har jag fortsatt att vara aktiv inom Studentmissionens styrelse, och föreningens övriga verksamhet då jag verkligen finner det både kul och givande 🙂

12558309_1120732367945727_918935634_n

Studentmissionens nya styrelse hade en synnerligen trevlig gemenskapsdag där vi lärde känna varandra lite bättre. Här är vi mitt uppe i en omgång av ett brädspel. 🙂

En annan sak som jag också haft en del tid över till är att läsa böcker, men det vore faktiskt kul att kunna dedikera mer tid till det.

Sebastian